Sizi Arayalım sizi arayalım

AdWords mü? SEO mu?

AdWords mü? SEO mu?

AdWords: Google markası altında yer alan arama motoru üzerinden reklam verilmesini sağlayan bir reklam servisidir. Bütçeye dayalı olarak reklamlar yayınlamaktadırlar. Arama sonuçları, görsel, video ve görüntülü reklam olarak birçok reklam yayınlamanıza imkân tanır. Sizi arama sonuçlarında verdiğiniz Tıklama Başı Maliyete göre bir sıraya koyarak ziyaretçilere göstermektedir.

SEO: Arama Motoru Optimizasyonu ise aynı arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almanız için yapılan işlemler sürecidir. Google AdWords ile edindiğiniz sıralamaya SEO ile biraz daha uzun vadede gelebilmektesiniz fakat en iyi özelliği reklam bütçesine dayalı değildir.

İki dijital pazarlama stratejisinin de kendine özgü bazı avantaj ve dezavantajları yer almaktadır.

AdWords mü? SEO mu? Heatmap Shopping

Yukarıda görülen resim arama yapan kullanıcıların arama sonuçları üzerindeki davranışları sergilemektedir. Buradan edinilen sonuç ise üst sıraların daha fazla tıklama almasıdır. Aslında her sitenin amacı daha yüksek sıralamalar elde etmektedir. Bu sayede paralel olarak ziyaretçi ve geri dönüş de artacaktır.

Google AdWords Arama Reklamlarının Avantajları

  1. Dakikalar içerisinde reklamınızı yayınlayarak ziyaretçilerinizi siteye çekebilirsiniz.
  2. AdWords kampanyalarında reklam bütçenizi belirleyebilir, bir ziyaretçi için maksimum ödenecek tutarı belirleyebilirsiniz. Bu sayede ödenen tutarları daha iyi takip edebilmeniz mümkündür.
  3. AdWords reklamları artık organik arama sonuçlarının üstünde yer almaktadır. Özellikle mobil cihazlarda reklamların tıklanma oranı çok yüksektir.
  4. Bütçenizi ve tıklama başına maliyet tekliflerinizi optimize ederek reklamlarınızın üst sıralarda görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
  5. Etkili bir reklam metni sayesinde düşük maliyetler ile daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz.
  6. AdWords genel mantığı, reklamlarınız tıklandıkça, reklamlarınızın daha düşük tıklama başı maliyetle üst sıralarda yer almasına imkân tanır.

SEO'nun avantajları

  1. AdWords'e göre daha uzun bir süreç ister. Yapılan yatırımın sonuçları hemen alınamaz ancak, etkileri uzun bir süre devam eder.
  2. Genel olarak, uzun vadede yapılan SEO çalışmaları AdWords 'den daha düşük maliyetler oluşturmaktadır.
  3. SEO çalışmaları sonucunda edinilen sıralamalar bütçeniz bitse dahi uzun bir süre sizin geri dönüş almanızı sağlayabilir. (Sektörün rekabet oranına göre süre değişmektedir.)
  4. Aynı anahtar kelimelerle ne kadar arama yapılırsa yapılsın SEO ile edinilen sıralamada her sonuçta ziyaretçi sizin sitenizi bulunduğu yerde görecektir. Bu da marka bilinirliğini ve markanıza duyulan güveni arttıracaktır.
  5. Yapılan SEO çalışmaları AdWords reklamlarınızın kalite puanını arttıracağından, AdWords reklam maliyetlerinizin düşmesini sağlayacaktır.

Sonuç;

Şu açıktır ki ne SEO ne de AdWords bir diğerine göre tümüyle üstün değildir. Aynı hedefe yönelik iki ayrı araçtırlar. Bu amaç siteye ziyaretçi çekip dönüşümleri arttırmaktır. Bu dönüşümler elbette satış olabileceği gibi, potansiyel müşterilerle iletişime geçmek te olabilir. Farklı pazarlama kanallarını kullanarak müşteriye ulaşmak ekseriyetle tercih edilen bir yöntemdir.

Bizim genel yaklaşımımız, AdWords ve SEO'nun aslında birbirlerini tamamlayıcı olduğu ve ikisinin de kullanılması yönünde. Bu durumda aklınıza şöyle bir soru gelebilir: Hangisine ne oranda yatırım yapmalıyım? Bu sektöre, hedef kitlenize, markanızın bilinirliğine göre değişir. Örneğin markanız henüz fazla tanınmayan yeni bir markaysa AdWords'e ağırlık vermek faydalı olacaktır. Eğer online satış yapıyorsanız, arama sayfasında görüntülü alışveriş reklamlarının gücünden faydalanabilmek için AdWords'e önem vermemek yanlış olur.

Öte yandan marka bilinirliği yüksek Google'da belli bir gücü oluşmuş markaların bu avantajlarını değerlendirmeleri açısından SEO'ya önem vermeleri mantıklı olur. Yine arama motorlarında sık aratılan ürün ya da servisleri sunan web sitelerinin mutlaka Arama Motoru Optimizasyonu yapması tavsiye edilir. Yine özgün içeriği olan içerik pazarlaması yapan firmaların SEO çalışmalarına önem vermesi gerekir. SEO olmadan içerik pazarlama düşünülemez.

Özet olarak birbirini tamamlayan SEO ve AdWords kampanyalarıyla maksimum verim alınması sağlanacak, bütçe optimum şekilde kullanılmış olacaktır.

26.7.2016

Yorum Yap