Sizi Arayalım sizi arayalım

Web Sitesi Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Sanal dünyada "Ben de varım!" demek isteyen firmalar doğal olarak web sitesi yaptırıyor. Ancak sanal dünyada etkin olabilmek sadece web sitesi yaptırmakla gerçekleşmiyor. Maalesef bu konu hakkında bilgisi olmayan ve doğru yönlendirilmeyen firmalar umdukları verimi alamadıklarında hayal kırıklığı yaşıyorlar. Büyük bir rekabetin olduğu internette gerçekten etkili olabilmek için web sitenizin amacına hizmet edebilecek şekilde inşa edilmesi ve sonrasında da SEO(Arama Motoru Optimizasyonu), sosyal medya, internet reklamları vb. dijital pazarlama araçlarıyla desteklenmesi gerekiyor. Bunun yolu da profesyonel dijital ajanslarla çalışmaktan geçiyor.

Neden iyi bir dijital ajans seçmelisiniz?

Web tasarım teknolojilerinden ve trendlerinden haberdar olmayabilirsiniz. Bir web sitesinin tasarımı ve altyapısının hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Tam olarak iyi bir sitenin nasıl olması gerektiğini de bilmeyebilirsiniz. Sizin dijital ajansa sadece ne işle meşgul olduğunuzu, müşteri profilinizi ve sitede sunmak istediğiniz hizmetleri iyi bir şekilde açıklamanız yeterli olmalıdır. Yetkin olan ve müşterilerine kaliteli hizmet sunmayı hedefleyen ajanslar ihtiyaçlarınızı tespit edecek ve size yol gösterecektir.

Peki, böyle bir ajansı nasıl tanıyabilirsiniz?

Bir dijital ajansı tanıyabilmek adına referanslarını kontrol etmenizde fayda var. Daha önce çalıştıkları firmaları inceleyerek ajansla ilgili bir fikir edinebilirsiniz. Daha önemlisi yaptıkları çalışmaları inceleyerek, önceki çalışmaların kalitesini değerlendirebilirsiniz. Bir web sitesinde nelerin iyi olması gerektiği konusunda birkaç ipucu vermek gerekirse:

  1. Menüler ve butonlar problemsiz çalışıyor mu?
  2. Tasarımda uyumlu renk kombinasyonları kullanılmış mı?
  3. Site sattığı ürün veya hizmet hakkında net mesajlar verebiliyor mu?
  4. Banner ve fotoğraflar etkili mi?
  5. Site hızlı bir şekilde açılıyor mu?
  6. Ziyaretçinin rahat bir şekilde dolaşılması sağlanmış mı?
  7. Site aranılan içeriğe kolayca ulaşabilecek şekilde düzenlenmiş mi?

Eğer kaliteli bir web sitesi söz konusuysa bu soruların hepsinin cevabının evet olması gerekir. Elbette yukarıda belirtilen maddeler iyi bir web sitesi veya onu geliştirmiş olan dijital ajansın kalitesinin tespiti için yeterli değildir. Ama ilk izlenimleriniz olumluysa o ajansla iletişime geçip daha iyi değerlendirme fırsatı bulabilirsiniz.

Dijital Ajansla çalışmaya başlamadan önce

Bir dijital ajansla çalışmaya başlamadan önce alınacak hizmetin ve yapılacak çalışmaların amacına ulaşacağından emin olmak için aşağıdaki maddeleri sorgulamanız faydalı olacaktır:

  1. Öncelikle tasarımın özgünlüğü konusunda garanti almalısınız. Kurumsal kimliğinize uygun bir tasarım beklentinizi açıklamalısınız. Kendi tasarımsal notlarınızı iletmelisiniz. (Birçok ajans hazır yazılımlar ve tasarımlar kullanmakta bu yüzden markanın kurumsal kimliğiyle bağdaşmayan ve fonksiyonel olarak ihtiyacı karşılamayan işler ortaya çıkmaktadır.)
  2. En son tasarım teknolojilerini kullandıklarından emin olmalısınız. Google algoritmalarının sevdiği CSS 3, HTML 5 tasarım dillerinin kullanılması web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda çımasına katkı sağlayacaktır.
  3. Tasarımda kodlama hatalarına yer vermemeleri gerekir. Web standartlarına aykırı kodlama yapmadıkları hakkında garanti almalısınız.
  4. Kopya içerik kullanmamaları konusunda uyarıda bulunmalısınız. İçeriklerin benzersiz olması, kaliteli olması, ürün ve hizmetleriniz hakkında net mesajlar vermesi gerektiğini iletmelisiniz.
  5. Web tasarım firmasının SEO deneyimini sormalısınız. Ya da bir SEO uzmanı çalıştırıp çalıştırmadıklarından, tasarımsal SEO konusunda ne yaptıklarından haberdar olmalısınız.
  6. Banner tasarımlarının dikkat çekici olması gerektiğini iletmelisiniz.
  7. Site güvenliği açısından neler yaptıklarını öğrenmelisiniz. Kodlama yapılan hatalar güvenlik riski doğurabilir. Bunların kontrol edilip edilmediği önemlidir.
  8. Tasarımın kesinlikle duyarlı (responsive) olması gerektiğini ifade etmelisiniz. Böylece mobil cihazlarda da düzgün çalışan bir siteye sahip olursunuz.
  9. Kullanıcı deneyiminin ön planda tutulduğu bir tasarım söz konusu olmalıdır. Bunun için ajansın ne gibi çözümler sunduğunu öğrenebilirsiniz.
  10. Hizmet sonrası destekleri hakkında ayrıntılı bilgi almalısınız. Bazı ajanslar ücretsiz destek sunarken bazıları ücretli sunabilir. Ya da alınacak desteğin mahiyetine göre fiyatlandırma yapılabilir.

Web Siteniz, markanızın sanal dünyadaki aynasıdır. Bu nedenle iyi bir dijital ajansla çalışmanız markanıza değer katacaktır.

22.9.2015

Yorum Yap